Het bruto nationaal product schiet tekort
Het BNP is geïntroduceerd tijdens de eerste fase van de industriële revolutie en telt de inkomsten van alle landgenoten bij elkaar. Op een tijdas onstaat daarmee een soort index van ‘vooruitgang’. Daar las je dus vooral de vooruitgang in de industriële ontwikkeling vanaf, omdat steeds meer mensen steeds hogere inkomsten ontvingen uit de groeiende industriële activiteiten. De mensen die nog op het platteland leefden in feodale vergoudingen, hadden nog geen inkomens. In die tijd was daarmee de industriële ontwikkeling maatgevend voor wat je toen ‘vooruitgang’ kon noemen.
Maar inmiddels hebben alle landgenoten een inkomen en worden een aantal daarvan gegenereerd uit noodzakelijke zaken die je minstens niet vanzelfsprekend in verband brengt met ‘vooruitgang’. De kritiek van John F. Kennedy bijvoorbeeld spreekt boekdelen. Ook dichter bij huis, en van meer recente datum leeft kritiek.
Eigentijds alternatief
Inmiddels worden vanuit diverse gremia alternatieven voorgesteld, allen met de beste bedoelingen en met veel al dan niet hooggeleerde kennis van zaken. Maar over wie gaat het en in hoeverre zijn degenen waar het in grote getalen over gaat betrokken bij of gevraagd hoe zulk een alternatief eruit zou kunnen zien? Daarom hierbij een voorstel en oproep aan medeburgers om samen een eigen index te ontwerpen waarop alle burgers even veel invloed kunnen uitoefenen. Zowel in samenstelling (dimensies) als in invulling (scores). Dit zou een dynamisch systeem opleveren dat meebeweegt met wat er in de samenleving leeft.
Dimensies
Middels een openbaar toegankelijk systeem zou ieder een aantal dimensies kunnen aanbrengen, eventueel met een weegfactor. Zeg dat ieder voor een tijdvak een gewicht van N kan verdelen over maximaal (dan elke dimensie gewicht van 1) N dimensies. Iedereen staat het vrij nieuwe dimensies op te voeren. Het systeem assisteert met het opsommen van reeds aanwezige dimensies, in volgorde van meest overeenkomend. Hierdoor kunnen we een zekere wildgroei beperken. Iedere dimensie krijgt ook een korte naam en een toelichting, op basis waarvan het systeem de orde van overeenkomst kan maken, waarmee alle dimenssies overal op afnemend gewicht gepresenteerd worden per tijdvak.
{Figuratief maken middels tagclouds in kleuren en vormen}
Scoring
Vervolgens kan iedereen op de in het systeem aanwezige dimensies haar/zijn score inbrengen. Deze sores bestaan uit een waardering voor de mate waarin de dimensie ten opzichte van het vorige gemeten tijdvak voor- of achteruit is gegaan. Bijvoorbeeld:
— Erg achteruitgegaan ten opzichte van het vorige tijdvak
– Achteruitgegaan ten opzichte van het vorige tijdvak
0 (Nagenoeg) gelijk gebleven ten opzichte van het vorige tijdvak
+ Vooruit gegaan ten opzichte van het vorige tijdvak
++ Zeer vooruit gegaan ten opzichte van het vorige tijdvak
{Figuratief maken middels grafisch op- of neergang in kleuren en vormen}
Hierdoor ontstaat altijd een vergelijk ten opzichte met het vorige tijdvak, ook voor dimensies die in het vorige tijdvak nog niet in het systeem aanwezig waren.
Tijdvakken
Middels peiling zouden gewenste tijdsintervallen voor het invullen en lengte van de opeenvolgende tijdvakken vastgesteld kunnen worden, aldus ook door alle meewerkende burgers samen bepaald.
Kritische succes factoren
Het moge duidelijk zijn dat dit systeem alleen succesvol kan zien indien een grote meerderheid burgers zich zodanig hiertoe aangetrokken voelt, dat zij daadwerkelijk inbreng realiseren. Daarom is het belangrijk dat het systeem aantrekkelijk in presentatie en gebruik is. Voorts moeten de uitkomsten ervan voldoende relevantie voor beleidsmakers bieden om zich op te baseren. Andersom geredeneerd zouden beleidsmakers voldoende relevantie aan deze index moeten gaan toekennen om er daadwerkelijk beleid en bijsturing van beleid op te baseren.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.